A bútorok kezelése

Tudnivalók a bútorok kezeléséről, karbantartásáról és tisztításáról 

Természetes tömörfa bútorok

A Fa élő anyag, mely a légköri nedvesség hatására folyamatosan változik (dolgozik). Ezért nagyon fontos a természetes tömörfa bútorok tárolási környezetében a megfelelő páratartalom biztosítása. Az ideális páratartalom 40% - 60%. A páratartalom változása esetén a fa kidudorodik vagy repedezik, ez természetes jelenség, mely nem a bútor gyártási vagy anyaghibájából adódik és nincs hatással a bútor élettartamára. Ennek a veszélye különösen a téli hónapokban áll fent, mikor a fűtés hatására a páratartalom hirtelen csökken. Ezért javasoljuk, hogy tartsa otthonának páratartalmát állandó szinten, párologtatók segítségével. 

 • A tömörfa bútorokat ne tegye ki közvetlen hő vagy napfény hatásának. Ne helyezze őket fűtőtest közvetlen közelébe. 
 • Ne helyezze a tömörfa bútorokat közvetlenül légkondícináló berendezés közelébe.
 • Ha át szeretné helyezni a tömörfa bútorokat, akkor javasoljuk kipakolni és üresen felemelve áthelyezni, ellenkező esetben a padló károsodhat.
 • A kiömlött folyadékot a lehető leghamarabb törölje fel egy száraz ruhával.
 • Javasoljuk, hogy az első évben változtassa a dísztárgyak helyzetét, ezáltal elkerülve a fa elszíneződését.
 • Íráskor használjon alátétet, hogy a toll hegye ne sértse fel a tömörfa bútor felületét.
 • A gyártás során a tömörfa bútorok kezeléséhez és az antik hatás kialakításához használt anyagoknak jellegzetes szaga lehet. Normális esetben a szag néhány hét alatt megszűnik. 
 • A bútorok tisztításához használjon puha, száraz ruhát. 
 • A bútorok ápolásához az adott fának és bútornak megfelelő méhviaszos vagy olajos ápolószert használjon.
 • A foltok elkerülése érdekében javasoljuk poháralátét használatát.
 • Ne helyezzen nedves poharat/edényt közvetlenül a tömörfa bútor felületére. 

 

A fát a természetben előforduló formájában használja a bútoripar. Azaz a bútoron megtalálhatóak a fa természetes erezetei és apró dudorai. A tömörfa bútorok folyamatosan élnek és változnak, így a bútorok szerkezet egész élete során alakúl. Néhány fajtánál a kezdeti időben előfordulhat, hogy az árnyalatuk változik. Ezen időszak alatt nem javasolt vázák és egyéb tárgyakat tárolni rajtuk. Így elkerülhető, hogy a tárgyak alatt elszíneződjenek a bútorok. Ha mégis szeretne dísztárgyat elhelyezni a bútoron, akkor javasoljuk, hogy az első évben folyamatosan változtassa a tárgy helyét.

A tömörfa bútor folyamatosan lélegzik és így alkalmazkodik a környezet páratartalmához. Ne tegyen a tömörfa bútorokra olyan terítőt mely nem ereszti át megfelelően a levegőt. Ha nem tud megfelelően lélegezni, akkor megrepedhet. Ne tárolja a tömörfa bútorokat fűtetlen melléképületben vagy alagsorban. 

 

Magasfényű bútorok

A magasfényű bútorok használata és tisztítása során körültekintően kell eljárni. A magasfényű bútorok könnyebben sérülnek. A fényes felületet polírozással érik el.

Ahhoz, hogy sokáig élvezhesse a bútorait az alábbi instrukciók betartását javasoljuk.

 • Ne végezzen olyan, műveletet a fényes felületen mely megkarcolhatja azt.
 • Ne tegyen forró tárgyat közvetlenül a bútor felületére.
 • A bútor tisztításához csak enyhén nedves puha törlőruhát használjon. Kerülje az olajos vagy erős tisztítószerek használatát.
 • Ha nedvesség kerül a bútorra akkor azonnal törölje le.
 • Ne helyezzen nedves poharat/edényt közvetlenül a bútor felületére. 
 • A magasfényű bútorok felületét polírozással fényesítik.

 

Bőr

A bőr természetes anyag, melyből ritka a két teljesen egyforma. A különféle tulajdonságaik (szín, pihaság) attól függ, hogy milyen típusú az adott bőr és milyen módon volt kezelve, kikészítve.

A bőr felületén előfordulhatnak ráncok, melyek természetesek. Ha az állat élete során a bőrén sérülést szenvedett vagy betegsége volt akkor ennek nyomai szintén felfedezhetőek.

A bőr ápolását rendszeresen el kell végezni, különösen akkor, ha a bőr nagy igénybevételnek vagy napfénynek van kitéve.

Kerülje a folyadékok, zsírok bőrre jutását.


Mindig az adott bőrtípushoz megfelelő bőrápolót és tisztítót használjon és kerülje a felület dörzsölését.

 

Fém és alumínium

A tisztítás során figyeljen rá, hogy a nedvesség korróziót okozhat. A fém felületeket általában száraz vagy enyhén szappanos ruhával kell tisztítani. Ne feledje a tisztítás után szárazra törölni a fém részeket. Lakkozott felületek esetében ne használjon oldószereket.